Trgovina

Trgovina

U posljednje vrijeme udruge koje u Statutu pod djelatnostima imaju navedenu prodaju izvan prodavaonice na malo, dobivaju od Porezne uprave dopis da nisu predale PD obrazac odnosno prijavile porez na dobit za 2015.godinu, te da to učine naknadno.

Nadalje, novoosnovanim udrugama se kod predaje Statuta, ako pod djelatnostima imaju navedenu prodaju izvan prodavaonica na malo automatski navodi gospodarska djelatnost.

Na sajmovima, udruge dobivaju novčane kazne jer ne fiskaliziraju račune. Prema Zakonu o trgovini,  udrugama je dozvoljena prigodna prodaja (npr.prodaja na sajmovima 60 dana tijekom jedne kalendarske godine). To znači da udruga koja jednom godišnje ode na sajam, i ostvari prihod u iznosu od 200,00 kn je dužna prijaviti gospodarsku djelatnost?

Pojam gospodarske djelatnosti ima različita tumačenja, ovisno kojoj nadležnoj instituciji postavite pitanje. Obvezujuće mišljenje Porezne uprave, bilo točno ili krivo, platiti ćete 5.000,00 kuna i morate postupati po njemu.

Postoje tri kriterija koja udrugama mogu pomoći u nedoumici:

  1. konkurentnost (npr.ako iznajmljujete prostor konkurentni ste agencijama za nekretnine)
  2. konstanta (npr.ako svaki mjesec izdajete račune za edukacije)
  3. ostvarivanje dobiti (ako nije u svrhu poslovanja)

Pojedine institucije mišljenja su da udruge moraju zadovoljiti sva tri kriterija da bi trebale prijaviti gospodarsku djelatnost, dok sam mišljenja da je dovoljno da zadovoljite jedan kriterij.

Kako postoji prag za ulazak u sustav PDV-a, mišljenja sam da je potrebno staviti i prag za ulazak u sustav poreza na dobit, odnosno prijavu gospodarske djelatnosti.

Autor: Ivana Ožegović

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.