Udruga.hr logo

Udruga.hr logo

Pojam kompenzacije (prijeboja) odnosi se na bezgotovinsko podmirivanje obaveza prema vjerovniku s njegovom protuobvezom koju najbolje možemo objasniti kroz sponzorstvo.

Udruga sklapa Ugovor o sponzorstvu s tvrtkom kojim se definiraju obaveze obiju stranka.

Udruga je po Ugovoru dužna izdati tvrtci račun za reklamu (npr.logotip tvrtke nalazi se na web stranici udruge), a tvrtka je dužna izdati račun za opremu (npr.majice, lopte i dr.) koju je dala zauzvrat udruzi. Iznos oba računa mora biti jednak, odnosno tvrtka izdaje račun za opremu u iznosu od 2.500,00 kuna s PDV-om ( tvrtka je u sustavu PDV-a), a udruga izdaje račun za reklamu u iznosu od 2.500,00 kuna (udruga nije u sustavu PDV-a).

Napomena

Ako je udruga/ tvrtka u sustavu PDV-a dužna je na osnovicu obračunati PDV, ali to ne mijenja sveukupni iznos računa odnosno iznos na oba računa uvijek MORA biti jednak.

Po izdanim računima, udruga je dužna tvrtci platiti 2.500,00 kuna za opremu, a tvrtka je dužna paltiti udruzi 2.500,00 kuna za reklamu. Kako bi se međusobne obaveze i potraživanja knjigovodstveno zatvorile, radi se izjava o kompenzaciji čiji oblik nije propisan, ali mora sadržavati podatke koji se kompenziraju.

Kada se kompenzacije ne može provesti:

  1. Ako je udruzi/tvrtci blokiran žiro račun,
  2. Ako se radilo o pozajmici stvari ili novcu,
  3. Ako je obveza nastala štetom,
  4. Ako obveza proizlazi iz zakonske obveze uzdržavanja,
  5. Ako je jedna strana novac ili stvar zadržala ili uzela bespravno,
  6. Ako se radi o tražbini koja se ne može zaplijeniti.

Autor: Ivana Ožegović

Izvor: časopis Udruga.hr

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.