Knjigovodstvo koje će Vas koštati kazne do 200.000,00 kuna

Ovisno da li sami vodite poslovne knjige, ili ste angažirali knjigovodstveni servis, morate biti svjesni posljedica za pogrešno vođenje poslovnih knjiga.

Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji je stupio na snagu 1.1.2015.godine, donio je neke promijene, a jedna od njih je i povećanje broja poslovnih knjiga koje su dužne voditi udruge u jednostavnom knjigovodstvu, predaja godišnjeg financijskog izvještaja G-PR-IZ-NPF za jednostavno knjigovodstvo, javna objava svih godišnjih financijskih izvještaja na web stranici Registra neprofitnih organizacija, i novčane kazne.

S obzirom da u zadnje vrijeme dosta knjigovodstvenih servisa se počelo baviti vođenjem poslovnih knjiga neprofitnih organizacija, jer su prepoznali dodatnu zaradu, a sami dokaz su i pozivi savjetničkim linijama časopisa Udruga.hr,  gdje često nazove knjigovodstveni servis i traži informacije o vođenju poslovnih knjiga udruga.

Knjigovodstveni servis, NEĆE platiti novčanu kaznu ako Vam krivo vodi poslovne knjige, već udruga i zakonski predstavnik.

Kako ćete najlakše provijeriti knjigovodstveni servis?

1. Pogledajte u Registru neprofitnih organizaciji da li ste dužni voditi jednostavno ili dvojno knjigovodstvo, te provijerite kakvo knjigovodstvo Vam vodi knjigovodstveni servis,

2. Ako ste u sustavu dvojnog knjigovodstva, zatražite ispis bruto bilance, konto za dobavljača kod neprofitnih organizacija je broj 2425.

Ozbiljno shvatite vođenje poslovnih knjiga udruge, jer novčane kazne nisu male.

Autor: Ivana Ožegović

http://www.ngbuntovnici.hr/index.php/civilno-drustvo/savjetnica-udruga/385-knjigovodstvo-koje-ce-vas-kostati-kazne-do-200-000-00-kuna

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.