Klopka otvorila raspravu o udrugama i agencijama

Udruge za građanska prava propagiraju ideologiju, HAVC služi kao koncentracija novca dok je ZAMP gotovo paradržavni element čija moć nikada nije neutralno analizirana.

Sinoćnja Klopka otvorila je prilično bitnu, no isto tako zapostavljenu društvenu temu vezanu uz udruge i agencije. Fokus s ovih ‘uhljebskih’ instanci nekako je nestao, a gosti su ga prilično žustro nanovo aktualizirali.

Ivana Ožegović je iz pozicije voditeljice emisije Savjetnica udruga jasno naznačila da vijeća za dodjele sredstava često sama sebi dodjeljuju novac putem marioneta, i to izvan jurisdikcije i evaluacije, te bilo kakvog kasnijeg nadzora. Referentne točke procjene također su namjerno prepuštene subjektivnom, a ne objektivnom i jasno definiranom sustavu. Paradoksalnim je ocijenjeno to da se novac izvlači od poreznih obveznika da bi kasnije eventualne kazne za zlouporabu plaćale općine od novca poreznih obveznika.

Valerija Ivanagić je pak iz prve ruke kroz članstvo u udruzi Treća sreća progovarala o problemima. Po njezinim stavovima, žalosno je što se udruge ne osnivaju sukladno zajedničkim idejama i entuzijazmu već zbog mogućnosti izvlačenja novca od poreznih obveznika. Udruge s dobrim projektima često ne dobivaju sredstva dok one s poznanstvima imaju prednost. Isto tako, postoji znatan broj profesionalaca u udrugama za ljudska prava – koji često imaju i suprotno mišljenje od onoga koje zastupaju. EU sredstva tako ostaju kao jedina mogućnost neutralnosti udruge od sustava moći.

Poznati istraživački novinar Domagoj Margetić tako je progovorio o transparentnosti rada udruga i agencija, evaluaciji njihovog rada kao i kasnijoj evaluaciji dodjeljivača sredstava. Udruge za građanska prava propagiraju ideologiju, HAVC služi kao ‘koncentracija novca’ dok je ZAMP gotovo ‘paradržavni’ element čija moć nikada nije neutralno analizirana. Smatra kako postoji sprega između novinara i onih o kojima novinari kritički trebaju pisati pa je istaknuo sponzorstvo INA-e za automoto novinare, kao i Bandića koji financijski pomaže istraživačku praksu unatoč koruptivnim optužnicama.

Neovisna novinarka Iva Anzulović je pak pobrojala čak 61 agenciju, zavod i fond koji mjesečno za svoje opskurne direktore iz proračuna uzimaju desetke tisuća kuna po glavi dok su i sami nazivi tih agencija paradoksalni. Sport i kulturu istaknula je kao dva poligona društva koji su ujedno i najsporniji – pa tako sportski klubovi izvlače milijune na temelju udruge. Agencija za elektroničke medije pak podržava isključivo podobne projekte, lokalni portali često budu PR gradske vlasti, a Savezi dobivaju i sredstva izvana koja su tek nepodložna inspekciji. Ipak je na kraju zadržala dozu optimizma te zaključuje da će jednog dana stvari ipak doći na svoje mjesto.

Izvor: www.dnevno.hr

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.