Ivana Ožegović iz Odbora za sport: Dugoročni cilj je pomoć sportskim klubovima na ovaj način

Kao jedan od odbora vrlo aktivne udruge Glas poduzetnika (UGP), osnovan je i odbor za sport. Na čelu odbora, kao koordinatorica, nalazi se Ivana Ožegović, iskusna poduzetnica aktivna u području neprofitnih organizacija.

-U sklopu UGP-a se osnivaju odbori koji se bave problemima u raznim granama gospodarstva. Potrebno je što precizniju analizu stvarnog stanja na tržištu te identificirati glavne probleme koje koče razvoj. Predlagat ćemo mjere od kojih će dugoročno profitirati i država i poduzetnici te povećavati svijest o važnosti bavljenja rekreacijom. Također, želimo pripomoći da rekreaciju učinimo što dostupnijom široj javnosti–objašnjava Ožegović te dodaje kako se kategorije unutar odbora dijele se na sportske evente, fitness, kadrove u sportu, sportske klubove (amaterske i natjecateljske) te sportsku medicinu.

Ugovori za trenere

Odbor za sport će se baviti savjetovanjem, organizacijom edukacija i konferencija iz područja sporta, rekreacije, fitnessa i srodnih područja. Odbor djeluje na lokalnoj i državnoj razini, a bavi se predlaganjem poreznih reformi, zalaganjem za ukidanjem nameta, stvaranjem boljih uvjeta poslovanja pravnih subjekata kao što su teretane, rekreacijski i fitness centri, poliklinike za sportsku medicinu i drugi pravni subjekti koji doprinose zdravstvenom stanju građana. Kao jedna od jesenskih aktivnosti izdvaja se zalaganje za snižavanje stope PDV-a s 25 % na 13 % za teretane, kao i na ulaznice za sportske događaje. Također, ističe se važnost ujednačavanja kriterija za naplatu ZAMP-a, kao i omogućavanje trenerima da otvore obrte za individualne i ostale vrste treninge te rješavanje ugovora trenera u sportskim klubovima.

Prostor za napredak

Dugoročni cilj je pomoći sportskim klubovima, a jedan od načina je smanjivanjem stope PDV-a za sponzorstvo čime su neki klubovi dovedeni do dugovanja prema državi i dobavljačima, a neki i do stečaja. Prostor za napredak je vidljiv i u segmentu poreza na dobit gdje ne postoji mogućnost reinvestiranja dobiti, kao i potrebna edukacija kadrova u sportu.

Nužne promjene u sportu

-To je samo dio problema koji se nalaze u sportu, a mi smo tu da napokon pokrenemo nužne promijene u sportu, kao i izmjene u Zakonu o sportu. Stalno spominjemo fitness, ali nigdje kod nas nije definiran fitness, nema zakonsku osnovu–govori Ožegović. Svi unutar odbora za sport UGP-a su volonteri i trenutno su u potrazi za volonter(k)om za administrativne poslove. Stoga, ako želite nešto novo naučiti i biti dio tima koji ne odustaje od svojih ciljeva kontaktirajte ih na mail: odborsport@gmail.com i učlanite se u udrugu Glas poduzetnika.

Izvor: Portal bjelovar.live

Hrvatski