Ivana Ožegović je poduzetnica, vlasnica knjigovodstvenog ureda Domino mod i vlasnica studija Mystique za elektrostimulaciju mišića, knjigovotkinja i savjetnica, koja je u vlastitoj organizaciji održala više od 90 seminara i edukacija na području cijele Hrvatske. Voli životne izazove, a kroz život je vode dva stava. Prvi je da sve što poželimo, ako istinski u to vjerujemo, možemo i ostvariti, a drugi je da se sve događa s razlogom.

Želja za poduzetništvom pratila vas je tijekom odrastanja, no sam skok u nepoznato dogodio se nekako neplanirano. Kako se odvijao put od agentice za nekretnine do knjigovodstvenog servisa?

Po struci sam diplomirani ekonomist smjera turistički menadžment, ali sam naknadno završila za samostalnog knjigovođu. Zbog nedostatka iskustva, nikada nisam dobila priliku da se zaposlim u knjigovodstvu tako da sam krenula raditi razne poslove, a između ostalog i kao agent za nekretnine. Znate kada Vam jedan trenutak promijeni život? Za mene je to bio jedan telefonski poziv da preuzmem vođenje knjigovodstva veće neprofitne organizacije. Kako volim izazove u životu i vjerujem u sebe, prihvatila sam. Moja priča je krenula pokretanjem projekta “Savjetnica udruga”, otvaranjem istoimene Facebook grupe i održavanjem predavanja po cijeloj Hrvatskoj. Na taj način su me ljudi upoznali, a ja sam se riješila treme javnog nastupa koju sam do tada imala. U isto vrijeme, izdala sam i priručnik za udruge iz želje da iza sebe ostavim pisani trag te sam krenula pisati za jedini časopis za udruge u Hrvatskoj. Nakon toga je uslijedio novi izazov, specijalizacija u području sporta i otvaranje ureda u Splitu. Danas je iza mene preko 10 godina rada s neprofitnim organizacijama.

Knjigovodstveni servis može puno olakšati poslovanje. Od svih opcija koje se mogu pokrenuti u poduzetničkim vodama; od obrta, OPG-a, udruga, d.o.o, j.d.o.o. i ostalih izbora, što mladi poduzetnici moraju znati kako bi pravilno izabrali za njih najbolju opciju?

Mnogi ulaze u poduzetničke vode bez dovoljnog saznanja o tome. Najlakše je otvoriti firmu, obrt ili neki drugi pravni oblik, ali puno teže je voditi poslovanje i opstati na tržištu. I ja sam također, kada sam krenula u poduzetništvo, jedino znala da si moram mjesečno plaćati doprinose. Puno puta sam padala, ali na sreću sam se svakog puta i dignula. Oni koji imaju ideju, moj savjet je da prvo istraže tržište i obave razgovor sa stručnom osobom kako bi uopće ustanovili da li ima potrebe za njihovom idejom na tržištu te da li su spremni na odricanje, odgovornost, ne imanje radnog vremena i ostalo što donosi poslovni svijet.

Financijska pismenost još uvijek nije uvedena kao dio obaveznog obrazovnog sustava. Što bi svatko, tko kreće u poduzetništvo ili tko već korača tim putem, morao znati i imati na umu?

Nažalost, nedostatak financijske pismenosti nije samo među poduzetnicima već se primjećuje puno ranije, kod studenata. Navest ću osobni primjer. Prilikom traženja djelatnika za knjigovodstveni ured, kandidati koji su imali izvrsne ocijene na fakultetu nisu znali ispuniti virman kako bi izvršili plaćanje. Ovo je samo jedan primjer, a nažalost ima ih dosta. Svaki poduzetnik bi trebao znati pročitati svoju Bilancu i Račun dobiti i gubitaka, ne samo kako bi znao svoje poslovanje već mu može pomoći i kod procijene potencijalnih poslovnih partnera. Također, bitno je znati razliku između dobiti i prihoda, što se podrazumijeva pod ukupnim troškom djelatnika i ostalo. Bitno je uspostavljanje kvalitetne komunikacije s knjigovođom jer on je u tvrtki najvažnija osoba.

Često se govori o pametnim ulaganjima, o štednji i slično, no koliko je važno znati potrošiti zarađeni novac i u njemu uživati?

Novac od tvrtke nije osobni novac od poduzetnika i taj novac je potrebno odvojiti od našeg osobnog novca. Novac koji čuvamo gubi na vrijednosti, bitno je pametno uložiti ako imamo višak sredstava, bilo u investicijsko zlato, obveznice ili pokretanje novog posla. Kupnja nekretnine je uvijek bilo dobro ulaganje kojim možemo dodatno zaraditi od iznajmljivanja, ali zbog trenutnih cijena s time treba pričekati. Prije su osobe novac stavljale na štednju, ali u današnje vrijeme kamate su preniske da bi to bilo isplativo.

Osim Domino Mod servisa za knjigovodstvene usluge, otvorili ste i Studio Mystique za elektrostimulaciju mišića. Ideja za to došla je zapravo iz vaše osobne potrebe i dijagnoze. Što se dogodilo?

Kod mene se godinama sumnjalo da bolujem od multiple skleroze koju još nazivaju bolest s tisuću lica, ali nikada nisam imala hrabrosti otići na punkciju leđne moždine radi dobivanja dijagnoze. Unatrag par godina mi se stanje pogoršalo tako da danas imam i službeno dijagnozu. Kada Vam doktor hladno kaže: pozitivni ste, to smo i očekivali, ne mogu nikome opisati taj osjećaj. Nada koju ste imali godinama, samo se u jednom trenutku, u jednoj sekundi sruši kao kula od karata koju ste gradili godinama. Nažalost, u Hrvatskoj dosta osoba nije upoznato s tom bolešću te mi je želja osvijestiti ljude, stvoriti bolje uvjete, i ne, ne tražimo žaljenje već razumijevanje.

Nisam još upoznata sa svim pravima, ali ono što znam je da nam je potrebna svakodnevna elektrostimulacija mišića, a preko države imamo pravo na fizikalne terapije svega par puta godišnje. Tako je došla i ideja za otvaranjem studija za elektrostimulacija mišića. Uvezla sam aparat s medicinskim certifikatom iz Njemačke, i kao takav je jedini u Zagrebu. Također, neke osobe skrivaju dijagnozu iz straha da ne dobiju otkaz na poslu, a neki s dobivanjem dijagnoze, nažalost dobiju i otkaz. Uz to, želim se izboriti da nam se dozvoli 4 sata rada kod poslodavca, a da smo 4 sata na teret države, jer ponekad nismo u stanju raditi puno radno vrijeme. Imam sreće da sam privatnik, jer ima dana kada nemam snage raditi, pa odradim par sati ili uzmem slobodan dan.

Kako je Vaša dijagnoza utjecala na vaš život? Funkcionira li veza između multiple skleroze i poduzetništva?

Živite iz dana u dan jer ne znate kako ćete biti sutra i zahvalni ste svaki dan na tome što vidite, čujete i hodate. S multiplom sklerozom se može normalno živjeti samo je potrebno napraviti potpuni zaokret u životu, odnosno život kakav ste prije vodili, više ne vodite. Godinama nisam slušala svoj organizam, odnosno kada sam bila umorna, radila sam, a kako sam u knjigovodstvu, često sam bila pod stresom što je na kraju i bio glavni okidač za relaps.

Teško osoba koja ne boluje može razumjeti kroz što svakodnevno neki od nas prolaze. Osobno, ne znam kada sam po noći spavala bez buđenja svakih nekoliko sati, svaki dan se probudim i legnem s umorom koji ne prolazi, promijene raspoloženja, svakim relapsom gubim vid na lijevom oku, kada je vani poluoblačno teško mi je gledati, kao i u nekim dućanima zbog žarulja, hodanje po stepenicama mi je kao da se penjem na Mont Everest, to su samo neki od simptoma s kojima živim svaki dan. Veza između poduzetništva i bolesti nije jednostavna, ali trudim se slušati svoje tijelo i kada osjetim da više nemam snage, prestanem raditi. Kada se samo sjetim da sam prije sedam godina vozila i predavala svakih par dana u drugome gradu te nisam bila umorna, a danas me umori i put avionom. Oduvijek sam voljela izazove u životu od otvaranja firme do ureda u nepoznatom gradu, i ovo je samo još jedna bitka koju ću dobiti.

Prošle godine, medijska platforma Poduzetnik organizirala je konferenciju naziva UNBREAKABLE slaveći poduzetnike koji su iz izazovnih nekoliko godina izašli neslomljivi. Što po Vama čini poduzetnike nesalomljivima?

Poduzetništvo se može prikazati kao linija s mnogo uzlazno-silaznih linija i smatram da oni koji su se uspjeli izvući i opstati u najtežim trenucima su oni koji su nesalomljivi. Poduzetništvo se ne može naučiti iz knjige, to je iskustvo koje svakodnevno učimo kroz poslovanje i ono najbitnije, ne odustajemo.

Za kraj nam otkrijte što je Vaša zvijezda vodilja, što Vas gura prema naprijed, zbog čega ne odustajete kada je teško i što želite dostići u svom poslovnom putovanju?

Otac mi je umro kada sam bila dijete od 10 godina, on je, kroz život, moja snaga i motivacija u trenucima kada mi je teško, a s obzirom na moju bolest, takvih trenutaka ima ih dosta. Ne radim dugoročne planove, to sam naučila iz iskustva. Smatrala sam da mi neće biti problem raditi dva posla istovremeno, ali me bolest osvijestila da ipak nemam tu snagu koju sam imala prije. Tako da mi je sad plan što prije pokrenuti studio Mystique povezivajući se s udrugama kojima EMA-EMS trening može pomoći u svrhu zapošljavanja osobe koja bi radila umjesto mene te kako bi pokrila ostale tekuće troškove. S obzirom na to da EMA-EMS uređaj ima preko 70 različitih programa, trening je dobar i za osobe koje se bore s prekomjernom težinom, celulitom, bolovima u leđima, žele učvrstiti tijelo ili imaju dijastazu, to su samo neki problemi koje je moguće riješiti, a sam trening traje 20 minuta. Nakon toga, bavit ću se postizanjem boljih prava za oboljele.

Izvor: Časopis Poduzetnik

 

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.