Članarine kao jedan od izvora financiranja udruge

Redovito na svojim predavanjima ističem da je Statut zakon udruge te da se udruga mora pridržavati svega što je u njemu navedeno. Ako je u njemu navedeno da su članarine jedan od izvora financiranja, tada je udruga dužna donijeti odluku o njezinom iznosu (mjesečnom ili godišnjem). Neispravno je da tijekom određenog vremena udruga donese odluku o ukidanju članarine. Naime, kako udruga više ne bi bila obvezna naplaćivati članarine od svojih članova, mora iz Statuta izbaciti dio gdje se članarine spominju kao jedan od izvora financiranja.

Sve odluke moraju proći kroz tijelo udruge koje je zaduženo za njihovo donošenje, tj. moraju biti u Zapisniku.

Za uplatu članarina od strane članova, udruga je dužna izdati ili račun ili blagajničku uplatnicu (ako se radi o gotovini) ili potvrdu o primitku članarine. Drugim riječima, ako na izvodu imate u jednom danu 50 uplata članarina, dužni ste izdati 50 potvrda o primitku članarina.

Članarine ne ulaze u iznos od 230.000,00 kuna ostvarenih prihoda za ulazak u sustav PDV-a, ali postoje slučajevi gdje su članarine postale oporezive.

Autor: Ivana Ožegović

Hrvatski