Apsurd gospodarske djelatnosti

Apsurd gospodarske djelatnosti

Prema Zakonu o trgovini, udruga se smije baviti prigodnom prodajom (60 dana tokom kalendarske godine) odnosno prodavati svoje proizvode na štandu tokom sajma, manifestacija i sl. U slučaju dolaska poreznika, postoji mogućnost procjene da udruga obavlja gospodarsku djelatnost (konkurentnost na tržištu, konstantno izdavanje računa, ostvarivanje dobiti), čime postaje obveznik plaćanja poreza na dobit ( 20%) prema Zakonu o porezu na dobit.

DOBIT = UKUPNI PRIHOD OD PRODAJE – UKUPNI RASHOD OD PRODAJE

Upoznata sam sa slučajem gdje sportski klub, procjenom Porezne uprave ulazi u gospodarsku djelatnost (iznajmljivanje prostora), i to unatrag tri godine. Kod gospodarske djelatnosti, udruga se dijeli na profitan (iznajmljivanje prostora) i neprofitan dio (članarine, donacije), a knjigovodstvo profitnog dijela vodi se prema računovodstvu poduzetnika. U knjigovodstvu, zaključana poslovna godina (od 1.1.do 31.12.) ne smije se mijenjati, to znači da je knjigovodstvo sportskog kluba unatrag tri godine krivo.

Zbog nemogućnosti plaćanja previsoke dobiti, sportski klub donosi odluku da reinvestira dobit u imovinu (Zakon o porezu na dobit), ali nailazi na zabranu od nadležnih institucija.

Nadležne institucije uvijek traže gdje je u Zakonu „nešto“ navedeno, a u kojem Zakonu je navedeno da udruga ne smiju renivestirati svoju dobit?

Ako udruga želi biti sigurna da li obavlja gospodarsku djelatnost ili ne, može zatražiti mišljenje od Porezne uprave što će platiti „samo“ 5.000,00 kuna.

Autor: Ivana Ožegović

Izvor: http://www.ngbuntovnici.hr/index.php/civilno-drustvo/savjetnica-udruga/1070-apsurd-gospodarske-djelatnosti

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.